Tips för lönesamtal — Tips före, under & efter lönesamtalet
Lönesamtal är en viktig del av anställningsprocessen och kan vara en nervös upplevelse för både anställda och arbetsgivare. Att förbereda sig ordentligt inför ett lönesamtal kan göra hela processen mer givande och ge ökad chans till en önskad lön. I denna artikel kommer vi att ge dig en komplett guide med alla tips och råd du behöver för att förbereda dig inför, genomföra och hantera ett lönesamtal på bästa sätt. Vi kommer att täcka allt från att sätta upp mål och förväntningar, till att hantera konflikter och förhandla om lön. Med hjälp av den här guiden kommer du att vara väl förberedd för ditt nästa lönesamtal och ha större chans att uppnå din önskade lön.
1. Förberedelser inför lönesamtalet
Sätta upp mål och förväntningar
Innan du går in i lönesamtalet är det viktigt att sätta upp klara och realistiska mål och förväntningar. Fundera över vilken lön du vill ha och vad som är rimligt baserat på dina befattning, bransch och erfarenhet. Tänk också på vilka arbetsuppgifter och prestationer du har uppnått under det senaste året och hur de kan bidra till en högre lön. Det kan också vara bra att fundera över andra förmåner som du kan ta upp i samtalet, såsom ökad semester eller flexibilitet i arbetstid.
Forskning och analys av marknadspriser
Innan löneförhandlingen är det också viktigt att göra research och analys av marknadspriserna för din befattning i din bransch och region. Genom att ha kunskap om vad andra med liknande befattning och erfarenhet tjänar kan du bättre bedöma vad som är rimligt att förvänta sig. Du kan använda dig av branschrapporter, undersökningar och onlineverktyg för att få en uppfattning om genomsnittliga löner för din befattning.
Samla in bevis och argument för din lön
Vidare får du inte förglömma att samla in bevis och argument för din lön. Det kan handla om konkreta exempel på arbetsuppgifter eller projekt som du har genomfört och som har bidragit till företagets framgång. Det kan också handla om utbildningar eller certifieringar som du har tagit som kan öka din värde för företaget. Tänk på att ha tydliga och konkreta argument som du kan använda för att övertyga din arbetsgivare om att du förtjänar en högre lön. Detta kallas kort sagt för löneanspråk, d.v.s. hur mycket lön du kräver.
2. Genomförande av lönesamtalet
Skapa en positiv och öppen atmosfär
En av de viktigaste faktorerna för att få en framgångsrik löneförhandling är att skapa en positiv och öppen atmosfär. Detta innebär att du bör försöka undvika att låta defensiv eller aggressiv. Istället, var öppen för att lyssna på din arbetsgivares åsikter och åsikter om din prestation. Var positiv och konstruktiv när du tar emot feedback, och fokusera på lösningar istället för problem.
Presentera dina argument och bevis för lön
Ett annat viktigt steg är att presentera dina argument och bevis för lön på ett tydligt och effektivt sätt. Detta innebär att du bör vara förberedd med konkreta exempel på dina arbetsuppgifter, projekt eller prestationer som visar ditt värde för företaget. Var också beredd att ta upp frågor som du tycker är viktiga, till exempel möjligheten till att utvecklas eller förmåner som du önskar.
Exempel på argument
Här är några exempel på argument man kan ha under lönesamtalet:
- Prestation: Visa upp specifika prestationer, projekt eller arbetsuppgifter där du har överträffat förväntningarna eller bidragit till företagets framgång.
- Marknadsvärde: Forskning om marknadsvärde för din befattning och bransch kan ge dig ett starkt argument för att förklara varför du förtjänar en högre lön.
- Uppskattning: Påminn arbetsgivaren om din lojalitet till företaget, och uttryck din önskan om en lön som speglar din värde och prestationer.
- Förmåner: Förmåner såsom ökad flexibilitet, utbildning eller extra semesterdagar kan också vara en del av löneförhandlingen och bidra till att öka din totala ersättning.
- Konkurrens: Om du har fått erbjudanden från andra företag eller arbetsgivare, kan du använda detta som ett argument för att visa ditt värde och förmå arbetsgivaren att höja din lön. Använd det på rätt sätt, med finkänslighet, och inte för bryskt.
- Utveckling: Diskutera dina framtidsplaner och hur du vill fortsätta utveckla dina färdigheter och karriär inom företaget. Visa arbetsgivaren att du är engagerad i företagets framgång och att en högre lön skulle bidra till din motivation så väl som prestation.
Förhandla och hantera konflikter på ett professionellt sätt
Slutligen är det viktigt att förhandla och hantera konflikter på ett professionellt sätt under lönesamtalet. Detta innebär att du bör ha en tydlig förståelse av din marknadsvärde och vara förberedd på att förhandla om lön och andra förmåner. Var dock också lyhörd för din arbetsgivares synpunkter och beakta företagets ekonomiska situation. Om det uppstår konflikter under samtalet, så försök hantera dem på ett konstruktivt och professionellt sätt genom att fokusera på lösningar istället för att gå till personangrepp eller bli defensiv.
3. Efter lönesamtalet
Utvärdera resultatet och förbered dig inför framtida samtal
Efter lönesamtalet är det viktigt att göra en utvärdering av resultatet. Tänk på om du fick en lön som du ansåg vara rimlig och om du uppnådde de mål och förväntningar som du hade satt upp. Om resultatet inte var som du hade hoppats på, så tänk på vad du kan göra annorlunda i framtida samtal för att uppnå en högre lön. Reflektera över vad som fungerade bra och vad som inte fungerade under samtalet, och fundera över hur du kan förbättra din förhandlingsförmåga.
Följ upp med din arbetsgivare om överenskommelser och eventuella ändringar
Efter lönesamtalet är det också viktigt att följa upp med din arbetsgivare om överenskommelser och eventuella ändringar. Se till att du har en klar och skriftlig överenskommelse om lön och andra förmåner, och fråga om eventuella frågor som du kan ha om förmåner eller ersättningar. Om något inte känns rätt eller om du upptäcker några skillnader mellan vad som diskuterades under samtalet och vad som skrevs ner, så ta upp det med din arbetsgivare så snart som möjligt.
Fortsätt utvecklas och förbättra din position på arbetsmarknaden
Sist men inte minst är det viktigt att fortsätta utvecklas och förbättra din position på arbetsmarknaden. Fortsätt att utveckla dina färdigheter och kompetenser så att du kan bli mer värdefull för företaget och på arbetsmarknaden i stort. Fortsätt också att hålla dig informerad om marknadspriserna för din befattning och bransch, så att du alltid har en klar uppfattning om ditt marknadsvärde och kan förhandla om en rättvis lön. Genom att fortsätta att förbättra din position på arbetsmarknaden, så ökar du också dina chanser till en högre lön i framtida lönesamtal.
Är du medlem i en a-kassa?
Få ersättning upp till 33 000 kronor/månad
Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 800 000 medlemmar. Blir du av med jobbet kan du få behålla upp till 70-80% av din lön. Varför inte se till att säkra din inkomst redan idag?
Läs mer hos Unionen.seVanliga misstag i lönesamtal och hur man undviker dem
- Att vara för aggressiv eller passiv: Att antingen vara för aggressiv eller för passiv i löneförhandlingar kan leda till att du inte når dina mål och förväntningar. Att vara för aggressiv kan göra att arbetsgivaren känner sig hotad eller obehagligt stämd, medan att vara för passiv kan göra att du inte får det du förtjänar. Det bästa sättet att undvika denna fallgrop är att vara självsäker och professionell i dina förhandlingar. Var tydlig med dina mål och argument, men också lyhörd för din arbetsgivares synpunkter.
- Att inte vara tillräckligt förberedd: Att inte vara tillräckligt förberedd inför lönesamtalet kan leda till att du sjabblar bort det viktigaste – detaljerna. Om du inte har gjort tillräcklig forskning och inte har tillräckligt med argument och bevis för din lön, så kan arbetsgivaren lätt avvisa dina önskemål. För att undvika denna fallgrop är det viktigt att göra tillräcklig forskning och samla in bevis och argument för din lön.
- Att sakna självförtroende eller kunskap om din marknadsvärde: Om du sakner självförtroende eller kunskap om ditt värde kommer det i värsta fall leda till att du accepterar en lägre lön än vad du förtjänar. Om du inte vet vad andra med liknande befattningar och erfarenheter tjänar, så kan du lätt bli övertalad att acceptera en lägre lön. För att undvika denna fallgrop är det viktigt att ha självförtroende och en klar förståelse av den lön du de facto är värd att ha.
- Att ta det personligt: Att ta det personligt under lönesamtalet kan leda till att du agerar känslomässigt eller defensivt, vilket kan försämra dina chanser att få en högre lön. Det är viktigt att komma ihåg att förhandlingen är en professionell affärstransaktion och inte en personlig attack. Försök att vara objektiv och fokusera på fakta och argument istället för att låta dina känslor ta över.
Löneförhandling på nytt jobb jämfört med när man jobbat på företaget i några år
Det finns vissa skillnader mellan löneförhandlingar på ett nytt jobb jämfört med när man har arbetat på företaget i några år.
När man söker efter ett nytt jobb är det vanligt att arbetsgivaren föreslår en lön baserad på ens tidigare erfarenheter och kvalifikationer. I denna situation kan man ha mindre förhandlingsutrymme då arbetsgivaren har en fast budget och fasta löneskalor. Det är dock viktigt att göra sin research och veta vad som är en rimlig lön för ens befattning och bransch, samt att tydligt kommunicera om ens krav och förväntningar.
När man har arbetat på företaget i några år har man vanligtvis en bättre förståelse för arbetsgivarens krav och förväntningar, samt företagets löne- och avtalspraxis. Man har också en längre arbetslivserfarenhet att använda som argument för att förhandla om en högre lön. Det är dock viktigt att vara realistisk och ha en förståelse för arbetsgivarens ekonomiska begränsningar och löneskalor, samt att ha tydliga och konkreta argument för sin löneförhandling.
Oavsett om det är ett lönesamtal på ett nytt jobb eller efter några år på företaget, är det viktigt att ha en realistisk syn på förhandlingen och att vara väl förberedd – något vi skriver om i detalj längre upp i denna artikel.
Vanliga frågor och svar om lönesamtal
Att förhandla om sin lön kan öka ens totala ersättning, reflektera ens marknadsvärde och prestationer, och öka ens motivation och engagemang på jobbet.
En lämplig tidpunkt för att ha en löneförhandling är vanligtvis i samband med din årliga prestationsevaluering eller vid en förändring i dina arbetsuppgifter eller ansvar.
Förberedelser inför lönesamtalet inkluderar att göra research om marknadspriser, sätta upp tydliga mål och förväntningar, och att samla in konkreta argument och bevis för din lön.
Fallgropar som bör undvikas inkluderar att vara för aggressiv eller för passiv, att inte vara tillräckligt förberedd, att sakna självförtroende eller kunskap om din marknadsvärde, och att ta saker och ting personligt.
Argument som kan användas för att öka din lön inkluderar din prestation, ditt marknadsvärde, din lojalitet och bidrag till företaget, förmåner, konkurrens, och din önskan att fortsätta utvecklas och förbättra din karriär.
För att hantera konflikter är det viktigt att vara professionell, lyssna aktivt på din arbetsgivares synpunkter och åsikter, och att försöka hitta en gemensam lösning. Gå inte på för mycket, men var inte heller för medgörlig. Försök hitta en gyllene medelväg.
Efter lönesamtalet är det viktigt att utvärdera resultatet och förbereda dig för framtida samtal, följa upp med din arbetsgivare om överenskommelser och eventuella ändringar, och att fortsätta utvecklas och förbättra din position på arbetsmarknaden.
Varför är det v